Maden som serveres på restauranter
Her gennemgår vi nogle af de vigtigste retter (for os)
De enkelte retter
Her er en lille gennemgang af de mest typiske retter - og de retter vi kan lide, Spanske retter på rastaturanter er oftest serveret simpelt, men den gode råvare i fokus.
Paella
Paella er en typisk spansk risret. Paellaen stammer fra Valenciaregionen og navnet stammer fra det catalanske paella (fra latin patella 'lille pande'), den pande retten tilberedes i.
​
De oprindelige ingredienser i paella var runde ris, vand, salt, ekstra jomfruolivenolie, kanin og kylling, ferraura (grønne bønner), garrofó (Phaseolus lunatus, en slags hvide bønner), tomat og safran som krydderi. Andre ingredienser i Valenciaregionen er snegle, rosmarin, hvidløg, tavella (grønne bønner), artiskokker og svineribben.
I andre regioner i Spanien findes ikke-konventionelle versioner som paella mixta (blandet paella med både kød og fisk) eller paella marinera (med fisk og skaldyr, bløddyr og fisk; her koges retten med fiskebouillon).
Gambas Pil Pil
Det er en original spansk tapas ret fra Baskerlandet, hvor 'gambas' betyder rejer og 'pil pil' refererer til saucen af olivenolie, hvidløg og chili. Retten serveres i et lerfad, rygende varm
Calamar
Calamar er spansk for den tiarmede blæksprutte Loligo vulgaris. Ofte hedder retten "Calamar Nacional" og der betales efter vægt- Calamar bliver anvendt som ringe med dej og friturestegt og så hedder retten "calamares a la romana"
Pulpo
Pulpo er den 8-armede blæksprutte. Her serveren normalt en enkelt arm eller 2. "Pulpo a la Galicia" er en forrygende ret fra galisien, her serveres blkæksprutten udskåret på et lag af kartofler og med olienolie og paprika af høj kvalitet.
Zarzuella
Zarzuela er en meget typisk gryderet fra det catalanske og baleariske køkken.
Mange turister identificerer det som spansk bouillabaisse, en gryderet med skaldyr, der kan findes i de fleste kystområder.
Traditionelt bruges de fisk og skaldyr som landes i havnen. Retten er ofte med en hakket nødder (mandler), der hjælper med at tykne saucen og tilføjer smag. Resultatet er en fiske- og skaldyrsret med masser af smag og en brød- og dipsauce.
Ensalada Rusa
Dette er en meget traditioneæ ret, spm serveres som tapas på barer. Opskriften varier fra sted til sted og kan være en blanding af mayonaise, kartofler, gulerødder, peberfrugt, ærter, pickles, grønne oliven, tun, rejer og hårdkogte æg
Croquetas
Skinkekroketter, en typisk spansk gastronomiret, som Karlos Arguiñano fandt på. Det er en klassiker, der altid sejrer! Nøglen til gode kroketter er, at de er sprøde udenpå og cremede indeni. Derfor er det vigtigt at arbejde bechamel godt igennem og spiserdem med det samme, når de er lavet. Ofte er indholdet andet end skinke
Albondigas
okse kødboller i tomatsauce